Sadržaj:

PROSTORSKI ROBOT: 8 koraka
PROSTORSKI ROBOT: 8 koraka

Video: PROSTORSKI ROBOT: 8 koraka

Video: PROSTORSKI ROBOT: 8 koraka
Video: Тоботы - Сезон 1 Серия 08 Мультфильм про машинки трансформеры Новые серии 2018 2024, Juli
Anonim
PROSTOR ROBOT
PROSTOR ROBOT

SISTEM AUTOMATSKOG KOČENJA

UVOD:

PRVA VERZIJA:

SVOJ PROJEKT SAM POČELO IZRADOM SISTEMA AUTOMATSKOG KOČENJA U VOZILU. OVO SAM URADIO, ZATO ŠTO SE U INDIJI ČETIRI ČETIRI MINUTE DOGODI NESREĆA. U usporedbi sa smrću uzrokovanom na području vojske, smrt je uzrokovana nesrećama visoka. NE MOŽEMO POTPUNO ZAUSTAVITI NESREĆE, ALI MOŽEMO SMANJITI NESREĆE. PA SAM NAPRAVIO OVAJ MODUL.

PRIMJENA:

Ovaj modul je fiksiran sa tri infracrvena senzora, koji otkrivaju vozilo koje dolazi do udara. ONDA ĆE AUTOMATSKI PRIMENITI KOČNICU. PA MOŽEMO SMANJITI NESREĆE. U STVARNOM ŽIVOTU MOŽEMO POPRAVITI SENZORE BLIŽINE ZA OCJETANJE OD 360 STEPENI. Ovo se može popraviti u svim vozilima

KAKO TO MOŽEMO POPRAVITI U SVIM VOZILIMA:

Nakon 8 godina svaki automobil na gorivo bit će pretvoren u automobil na baterije. Tada možemo popraviti i ovaj modul

· Nakon kočenja kočnica će postaviti novu putanju. tako da vozač može upravljati vozilom, jer bi automobil skrenuo desno ili lijevo, jer su senzori također fiksirani sa strane vozila.

CLE. Ovo se može implementirati i u CHANDRAYAAN 3

Supplies

ROBOT VISOKOG TEHNIČKOG PROSTORA

Korak 1: ROBOT VISOKOG TEHNIČKOG PROSTORA

robot visokih tehnologija
robot visokih tehnologija

TRENUTNA VERZIJA:

Ovim projektom postignut mi je uspjeh. PA SAM PLANIRAO AŽURIRANJE PROJEKTA. RAZMISLAJUĆI O TOME ŠTO JE MOGUĆNOST MUČIO UMAR. NASA JE 2018. GODINE poslala robot Marsu. UDARIO SE NA BLATO, NA MARSU, I GREŠAK. JOŠ JEDAN INCIDENT JE BIO, ČANDRAJAN 1. SIGNAL JE GUBIO U UNUTAR 8 MINUTA I REZULTIRAO JE GREŠKOM. PA SAM KORISTIO MASINU PI, ZA KONTROLU ROBOTA KORIŠĆUĆI PC (čvor - js).

Korak 2: KORIŠTENI KRUGI I KOMPONENTE:

KORIŠTENI KOLOVI I KOMPONENTE
KORIŠTENI KOLOVI I KOMPONENTE

KORIŠTENI MATERIJALI:

· INFRARDNI SENZOR (VERZIJA - 2)

· ARDUINO UNO R3

· ŽIROSKOP (ADXL 335 KUTNI SENZOR)

· VOZAČ MOTORA

· MALINA PI 0 (PIN 11 I 13)

Korak 3: PRIJAVE

PRIMJENE
PRIMJENE
PRIMJENE
PRIMJENE
PRIMJENE
PRIMJENE

PRIMJENA:

čak i ako se izgubi kontrola, robot će automatski, IZBJEGAVATI prepreku i aktivirati kočnicu, a zatim sam postaviti novu putanju. U to sam također fiksirao senzor lidara i senzor žiroskopa, tako da će mjeriti kut kako bi se izbjegao sudar. OVO sam popravio kameru tako da može slati slike i video zapise na zemlju.

Ovo se može koristiti u chandrayaan 3 kako bismo izbjegli ove kritične situacije.

Ova se ideja može primijeniti i na robote i satelite, kako bi se izbjegle prepreke. Obično se svakom satelitu može dati naredba tek nakon 8 minuta. u ovom periodu bilo koja prepreka može pogoditi ovaj satelit. tako da se to izbjegne ja AM implementiram ovaj modul u satelit i robota koji može izbjeći prekid koji se javlja ako nema signala u svemiru.

Korak 4: ZNANSTVENA NAČELA

NAUČNA NAČELA
NAUČNA NAČELA

NAUČNA NAČELA:

Naučni principi uključeni u izbjegavanje prepreka zavise od infracrvenog senzora. emituje infracrvene zrake i reflektuje se na ir senzor. ako senzor otkrije objekt s desne strane, motor s desne strane će se rotirati naprijed, a motor s lijeve strane unatrag.. ako senzor otkrije objekt s lijeve strane, motor s lijeve strane će se rotirati naprijed, a motor sa desne strane unatrag. ako senzor otkrije prednji objekt, automatski će aktivirati kočnicu.

Korak 5: KORIŠTEN SOFTVER

KORIŠTENI SOFTVER
KORIŠTENI SOFTVER
KORIŠTENI SOFTVER
KORIŠTENI SOFTVER

KORIŠTENI SOFTVER:

} ARDUINO IDE

} RASPBIAN JESI (LINUX DEBIAN OS)

} ČVOR - CRVENO (PO ČVORU JS)

PUTTY

Korak 6: FUNKCIJA OVOG PROJEKTA U PROSTORU

FUNKCIJA OVOG PROJEKTA U PROSTORU
FUNKCIJA OVOG PROJEKTA U PROSTORU

FUNKCIJA OVOG PROJEKTA U PROSTORU

POKAŽUĆU VAM KAKO SEM POVEZIVAO PC I MASINU. Modul se bežično kontrolira sa računara pomoću softvera za kit. IP adresa je potrebna za upravljanje robotom sa njegovog hosta ili ljuske procesora. Kada je veza između modula i računara uspostavljena, uključite crveni server čvora. U tražilicu upišite datu IP adresu s brojem porta. u mikrokontroler se učitava kod. dok kontrolirate da li dolazi do prekida, ovaj ir senzor to izbjegava. Očitavanja se čitaju iz, čvora crveno pomoću čvora za otklanjanje grešaka. PA MISLIM DA ĆE OVAJ PROJEKT DOBITI USPJEH NAŠEM DRUŠTVU.

Korak 7: IDEJA O BUDUĆNOSTI

Image
Image
BUDUĆA IDEJA
BUDUĆA IDEJA

BUDUĆA IDEJA:

OVOJ MODU DODAM LIDARNI SENZOR DA MERI udaljenost do cilja, osvjetljavanjem mete laserskim svjetlom i mjerenjem reflektirane svjetlosti senzorom.

Zašto koristim lidar: (Otkrivanje svjetlosti i rangiranje)

· LIDAR se koristi za mjerenje površine zemlje. Lidar senzor osjeća objekt na 360’. takođe donosi odluke samostalno. lidar senzor detektuje korišćenje svetlosnih talasa umesto radio talasa. ovo je jedna od prednosti LIDAR -a.

· 2020. MARS ĆE LINIRATI ROVER MARS 2020. DA JE ROVER U potpunosti sastavljen od silicija koji je vrlo fleksibilan. Dakle, čak i ako dođe do sudara, ne bi bilo oštećenja na vozilu. Ovo se može implementirati i u CHANDRAYAAN 3

Korak 8: CIJELI VIDEOZAPIS RADA NA MOM PROJEKTU

UKLJUČUJE TRENUTNU POTREBU I RJEŠENJE I NOVU VERZIJU MOJEG ROBOTA

Preporučuje se: